Jag har bestämt mig för att bryta upp inläggen med separata poster för resultat/provsmakningar, dels för att hålla ner textmängden per inlägg, och dels för att jag tvivlar på att någon orkar hålla koll på uppdateringar av äldre inlägg.
Här följer en första provsmakning av den "spontanjästa" veteöl jag bryggde för ca. ett år sedan (länk). Denna öl är jäst uteslutande med jäst och bakterier från röda vinbär plockade i min trädgård. Under jäsningen tillsattes hallon då ölen i sin naturella tappning inte kändes särskilt spännande. Resultatet jäste slutligen ned till FG 1.004 och landar således på 4,0% alkoholstyrka.
Utseende
En klar, knallröd öl med ett snabbt försvinnande rosa skum. Hallon ger verkligen en fin färg till en ljus öl som denna.
Doft
Massor av hallon. I övrigt en ganska ren doft utan någon märkbar "funk". Det finns dock en annorlunda, lite träig ton som jag misstänker kommer från jästen då den uppodlade kulturen också hade denna doft.
Smak
Även här är det, föga förvånande, hallonen som tar mest utrymme. Den påminner rätt mycket om en lite syrlig hallonsoda för vuxna. Avslutningen är torr och aningen sträv med en smak av hallonkärna. Kroppen är i tunnaste laget och här tappar ölen lite - men med tanke på den höga utjäsningen och den relativt låga alkoholstyrkan är det inte så konstigt.
Jag skulle nog säga att den här ölen faller inom ramarna för en "sommaröl" då den är lätt, uppfriskande och läskande. Ett helt okej resultat - men ärligt talat hade jag nog hoppats på antingen mer syra eller mer "funk" - men det är förstås inget man kan räkna med bara för att man använder sig av vildjäst.
Övrigt
Kul att det går att göra drickbar öl av hemodlad jäst. Det hade förstås varit intressant att veta vilken/vilka jäststammar/bakterier som har gjort jobbet i denna dryck, men då jag saknar mikroskop så får jag nöja mig med en gissning. Enligt en artikel i Hembryggaren (nr. 3/2013) om vildjäsning framgår det att man på vinbär och vindruvor ofta kan hitta jästen Kloeckera Apiculata. Jag har dock ej kunnat hitta någon beskrivning av vad som kännetecknar denna jäst vad gäller arom/smakbidrag, så det får förbli en vild (hehe) gissning.
Jag ser fram emot att få prova vad denna jäst har lämnat för avtryck som primärjäst i den pLambic jag bryggde för snart ett år sedan (länk).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar