En stor del i att blanda t.ex. geuze är att göra urvalet av den lambic som ska ingå i slutprodukten. För detta krävs tillgång till flera årgångar som alla bidrar med sin egen smak, arom och syranivå. Att åstadkomma något liknande som hembryggare kan vara svårt om man inte har ett stort antal suröl av olika ålder att utgå ifrån. Just därför kan solera-tekniken vara ett intressant alternativ för den som vill skapa en liknande dryck i ett och samma jäskärl. Man kan naturligtvis inte detaljstyra hur den färdiga ölen blir på samma sätt, men efter första avtappningen bör man ha ett hum om vad den kultur man odlat upp ger för resultat. Man får sedan provsmaka sig fram till när det är dags att tappa sin årgångsblanding på flaska.
Avtappning - och påfyllning. |
Inspiration och länkar:
Solera på Wikipedia
The Mad Fermentationist - Sour solera beer barrel
The Mad Fermentationist - Solera aging spreadsheet
Malt
53% Pilsnermalt30% Dinkelflingor
12% Vienna
5 % Munich
Humle
60 min: 20g Tettnang (2,2%)
Jäst
Safbrew F2 (kolsyrejäst) samt den blandkultur som redan finns i den äldre ölen.
Övrigt
IBU: ~10
Volym: 10 liter
OG: 1.048
Bryggning
Mäskning med hela vattenvolymen i 70C. Ingen lakning.
Primärjäsning i plasthink. Tappas över till BetterBottle då jäsningen avtagit.
Logg
2014-10-26: Bryggdag. 11L i jäshinken.
2014-11-02: Tappade över 10L till BetterBottle. SG: 1.020 efter primärjäsning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar