14 apr. 2012

Omtappning av Flanders red

~20g ekkuber.
Drygt en vecka senare är det dags för omtappning av den flamländska red ale som bryggdes under påsken. Till skillnad från en lambic tappas denna öltyp enligt tradition om till ett nytt kärl efter primärjäsningen för att vildjästen ej ska äta upp den döda Saccharomyces-jästen som samlats på botten - detta kan leda till en väldigt "funky" smak och arom som är eftersökt i en lambic - men alltså inte i denna typ av öl.

Ett paket från Humlegården anlände passande nog igår med den BetterBottle som ska husera ölen under den stundande lagringsperioden på ca. ett år. Denna typ av kärl ska vara i stort sett syretät - jämförbart med en glasdamejeanne. För mycket syre under den långa lagringstiden kan leda till att det blir 20 liter vinäger av alltihopa. Lite syre är dock bra då denna typ av öl ska ha en lätt ton av ättika. Jag räknar med att jäsröret och silikonproppen kommer att läcka in tilläckligt med syre för att åstadkomma detta.

Oechsle-mätaren visar på 1.022 efter primärjäsningen, vilket jag tycker verkar helt rimligt - då återstår det en del svårjästa sockerarter som bakterierna och vildjästen kan kalasa på. Ett smakprov efter en veckas jäsning avslöjar naturligtvis inte mycket om vad den färdiga ölen kommer att smaka om ett år - men det finns definitivt mörka bär, en lätt vinös ton och en touch av mjölksyra från laktobacillerna.

Vi ses om ett halvår.
Efter att ha plöjt igenom mängder av forumtrådar på ämnet ekfat och ekkuber har jag bestämt mig för att återanvända ca. 20g ekkuber som tidigare lagrats med en imperial stout. Detta eftersom många verkar vara av den åsikten att "färska" ekkuber avger alldeles för mycket tanniner om de ska ligga i suröl i ett års tid.

Nu återstår bara att vänta i ungefär ett halvår tills det ev. blir dags att tappa om hälften av ölen på hallon. Det kommer dock att hinnas med fler bryggprojekt under tiden...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar