19 juni 2014

Provsmakning: Drie Obscura

Efter en tids bloggpaus är det nu dags för provsmakning av en öl som bryggdes för drygt 1½ år sedan. Ölen går under namnet Drie Obscura och är primärjäst med en brettanomyces-stam från det belgiska bryggeriet Drie Fonteinen. Därefter har den sekundärjäst i ca. 14 månader med bottensatser från Drie Fonteinens geuze och avslutningsvis torrhumlats med galaxy, amarillo och cascade. Alkoholstyrkan landade på 7,4%.

Utseende
Ölen har en kristallklar, gyllene färg och påminner i mångt och mycket om en lageröl. En hyfsad skumkrona lägger sig till rätta i glaset, men "fräser" snabbt bort.

Doft
Doften domineras av övermogna äpplen, syrliga bär, citrusfrukt och gammal källare. En ganska elegant brett-funk är framträdande och skvallrar om vad det rör sig om för slags öl, men den tar inte överhanden. Ölen har en ganska söt, äpplig ton, men man hittar även drag av tropisk frukt, vitt vin och jordgubbar om man sniffar seriöst.

Smak
Smaken brakar loss med syrliga äpplen, grapefrukt och en trevlig funk. Det är lagom komplext och om jag får säga det själv - riktigt gott! Avslutningen är torr och syrlig vilket förstärker grapefruktstendenserna ytterligare. En mild, brödig maltsmak dyker också upp i eftersmaken. Hade det inte varit för den relativt höga syranivån hade det nästan kunnat röra sig om ett mousserande vitt vin.

Virvlar man upp bottensatsen och häller i glaset ändrar ölen karaktär och tuffar till sig lite. Funken tar nu större plats och det dyker även upp mer tropiska toner som troligen kommer från humlen. Båda "varianterna" är goda på sitt sätt.

Övrigt
Det här är nog den hembryggda öl som jag är mest nöjd med hittills - jag hittar inga direkta fel på den. Skulle jag ändra på något så är det möjligen alkoholstyrkan, som gärna hade fått vara nere på 6% eller lägre.

Nu var det ett tag sedan denna flaskades och det mesta av humlefräschören är förstås borta vid det här laget. Jästen och bakterierna har dock inga problem att skapa komplexa, tropiska och fruktiga smaker på egen hand. Det tiden tar bort av humlen får man tillbaka av småkrypen i en finare, men mer nedtonad form.

I skrivande stund har det bryggts en ny, större sats baserat på ett snarlikt recept (inlägg kommer). Den versionen kommer troligen att landa på mellan 5 och 6% och målsättningen är att det ska bli nästa års sommaröl.

2 kommentarer:

  1. Låter som ett riktigt trevligt öl =)
    Byter gärna lite hembryggt om du har lust. Jag bor ju i Göteborg, men det kanske går att lösa någon gång i framtiden.

    Jag håller också på att experimentera lite med olika brettstammar, men har helt missat att syramalt/lägre initialt pH ska hjälpa vid primärjäsning med brett. Har du någon idé om varför det är så?
    Får helt klart ta och prova syramalt vid nästa bryggning med 100% brett.

    / Carl (Bryggeri Spritköket)

    SvaraRadera
  2. En liten mängd mjölksyra i vörten uppmuntrar bretten att skapa etyllaktat - vilket är en fruktig ester som är vanlig i suröl (American Sour Beers s.187). Jag antar att man lika gärna kan ha i lite ren mjölksyra om man föredrar det.

    Flaskbyte vore kul.. frågan är hur man styr upp det enklast. Jag är nästan aldrig i Göteborg, men Stockholm besöks ibland.

    SvaraRadera